Wednesday, February 9, 2011

adilia- semilan bulan sudah


hmmph.
salam kawan2.
disahkan conceived pada usia anak bongsu anda 9 bulan. bagaimana perasaan anda?
sblm ni, aku asyikla bg nasihat kat kawan2 yg alami perkara mcm ini, sampailah
jadi kat aku, terkedu aku kejap. tp bagi aku, tak de istilah accident, incident,
tak sangka, TER, atau sbg nya. bagi aku, dah mmg Allah tuliskan di Loh Mahfuz, rezeki aku
beranak 4 pada usia muda (tolong lah, muda ke?) 33 thn tuh, satu achievement yg boleh dibanggakan juga. POsitif ok!!.
memula bile tahu, mmg menggeletar aku. mcm2 yg lalu lalang kat otak aku ni, sampai traffic jam.
lama-lama, aku cuba lebih positif, cuba ingat qada dan qadar dan cube2 menerima kenyataan. Alhamdulillah, aku OK. serius, aku dah OK.
dah scan, dah check up, dah bukak buku.. this time aku tanak tgk gender baby. Klu another girl, alhamdulillah, klu boy pun alhamdulillah. Aku tak suke jd org yg terlalu meminta2, kerana bagi aku, sebelum aku dilahirkan lagi, ALlah dah menetapkan jalan hidup aku. Jadi, apa sahaja rezeki untuk aku aku terima. Usaha?.. heheh,, itu sudah semestinya. tp sejujurnya, tak sempat nak rancang anak laki ke pompuan... biarlah, Allah tahu yg terbaik utk hambaNya,

tadi beno nya aku nak citer psl adilia. dlm usia 9 bulan ni, aku rasa dia agak cepat berprogress dibanding akak-akaknya. dia dah naik tangga sampai atas. jgn dibiarkan sorang2. cepat je dia naik tangga tu. tengok aje le muka dia ni... pelan-pelan-pelan...sayup-sayup-sayup..ilang.
satu hari tu, kitorang sefamily dok 'busy' tgk junior masterchef. perasaan aku Adilia main kat belakang aku aje. tau-tau ayah nya jerit, "eh, mana Adilia".. semua org ko pandang aku aku pandang ko cenggitu. Khaleeda bangun bingkas carik kat dapur. aku pun gi dapur. laily gi bilik air. ayah bangun tgk kot dia kuar dari grille rumah tu. tau2 dia berbunyi "ek, ek, ek"... ayah dia ngucap panjang tgk dak ekcik tu tersengih2 kat anak tangga ke 17, yg paling atas. hadoi, nak luruhnjantung aku rasanya.

aku mane leh lari laju2 dah skang ni. hihihih.. alasan.
bile ayahnya berlari naik tangga, dia lagi laju speed masuk bilik. ingat org nak amin kejor-kejor ke? isk. adilia, adilia...

org tgk dia smeua ckp "banyak2 anak ko (banyak tuuuuuuuuuuuuuu)...umur mcm ni, adilia paling kecik" sangat la tepat. at 9 mths old berat bdn dia 7.6kg sahaja. janji sihat...progress baik, aku bersyukur dah. anak2 aku below 1 yr, eh kecuali khaleeda..mmg kecik. laily umur sethun baru 9kg. tp cube tgk skang.. anak2 aku msauk darjah 1 dah sama berat guni beras 20kg. laily dah 17 kg umur 5 thn.

mcmana nak masuk gmbr kat sini, aku pun dah lupe. ha ha ha.


4 comments:

Anonymous said...

apa pun cak, mcm ko cakap. think positive. at least at our age, ko dah nak masuk 4. aku ni...tatau la ada rezeki lagi ke dak nak merasa tu semua...sebak wehhh

take care tau

-anna-

May'z_pelik85 said...

yeh..yeh..nak dpt anak buah baru lagik!!..tahniah kak ngah..smoga lepas nih kak ngah bg family angah ramai anak sedara..hehehehe..wah adilia sudah hebat..mcm kakak damia 9 bulan dah boleh bertatih terus pandai jln..xlama lg adilia dari memanjat dh boleh brtatih..go..go..chaiyok adilia!!!

Huszaini said...

alamak... kena lawan nih! kekeke
baguslah adilia! smart girl!

CAK said...

anna: ye beb,,,ko pun kena think +ve, mungkin rezeki ko kat benda lain, tp percayalah selagi ko tak ebrhenti berdoa, selagi itulah Allah mendengar. aku harap kebahagiaan jadi milik ko, klu tak esok..luse..

may: iye may...entah2 ko dpt 2 anak buah tahun ni. kak lang ke... hehehe,,

zaini: oi, ko bahaya. skali ko potong tang korner..abih aku. jenuh nak kejor ko