Monday, February 14, 2011

hari-hari tua.




Ayah dan ibu
Itulah permulaan kami
Dapatlah melihat bulan dan matahari
Yang dikurniakan dari Ilahi
Ayah dan ibu lah mesti dihormati
Ayah dan ibu
Wali dan juga keramat
Pada mereka kita beri hormat
Bagilah tunjuk ajar dan nasihat
Supaya hidup kita akan selamat

ni, lirik lagu Sudirman, dia pun dah arwah. . bile dgr lagu ni, selalu pilih utk tidak dengar sampai habis.
cuti CNY yg lepas, kitorang adik beradik balik ke kampung sbb nak naik batu nisan abah. dah cukup 100hari++, so rasanya tanah pun sudah cukup padat untuk naikkan batu nisan.. pagi jumaat lepas subuh..dah tunggu semua siap2, dlm kul 9 mcm tu berangkat la kami adik beradik ke "kampung baru" mak dan abah. nah, peralatannya...lengkap. tajak, cangkul, shovel,cop.. kata adik aku "ce ko tengok diorang ni bawak barang, dah mcm nak gali kubur lagik satu pulak" heheh, aku pun br perasan, aku yg sibuk2 pinjam dari rumah sebelah.. keh keh keh.

sampai kat kubur, mcm ade satu feeling. "mak ngn abah aku dua-dua kat sini dah..." sedih beb. tp aku tahan je, mcm macho gitu. tp aku rasa sorang2 ade feeling tu, tp sebab semua tunjuk kool..mase abang dan abg2 ipar dan adik lelaki aku siapkan lubang utk pacak batu nisan tu, aku pergi kubur mak. kubur mak bersih, elok terjaga except tepi kubur tu ade taik lembu kering. aiseh. sbb adik beradik aku balik kg secara rotation, rumah tinggal tu nak kena tengok, alang2 balik terus la lawat mak dan abah. agaknya sbb tu kubur mak elok terjaga.
abah mmg cukup mrh klu kubur diletak dan dihias2 dengan benda2 yg tak sepatutnya. dia dah pesan byk2 kali, "klu sape2 mati, tak perlulah baca yaasin atas kubur. ..tak perlulah belikan dia batu2 mahal utk diletakkan dikubur. itu adat semata-mata... bacalah yaasin dan sedekahkan fatihah utk mak (masa tu abah ada lagik, dia tengok kitorang bawak surah yaasin pergi kubur) setiap kali rasa rindu pada dia.. baca yaasin panas bedengung matahari tegak atas kepala tuh nak buat apa" katanya... aku ingat lagik.
klu buat tahlil pulak, sibuk2 suruh org kampung baca kan yaasin bacakan tahlil..kite tuan rumah empunya si mati tu sibuk2 menghdiang makanan etc. bukan kah lebih afdhal, yaasin dan tahlil itu dtg dari keturunan si mati sendiri. .. itulah abah aku...mcm itulah dia. sbb itu, kitorang jarang berkenduri tahlil dan panggil satu kampung. selalunya, bile berkumpul adik beradik anak cucu semua kami yg buat tahlil untuk arwah...

ini ade tips, utk melawat kubur. ye la. mungkin yg belum pernah rasa kehilangan rasa tak penting pun tips ini.. tp benda yg elok, meh la kite share sama2.
akak no, jap... no 4 aku ckp... klu masuk je area kubur ucapkan ini :

اَلسَّلاَمُ عَلَى اَهلِ الدِّيَارِ مِنَ الْمُؤْمِنِيْنَ وَالْمُسْلِمِيْنَ اَنْتُمْ لَنَا فَرْطٌ وَنَحْنُ اِنْ شَآءَ اللهُ بِكُمْ لاَحِقُوْنَ


maksudnya " Salam atas para penghuni kubur, muslimin dan muslimat.. kamu telah emndahului kani, dan Insya Allah, kami akan menyusulmu"

ye lah, Kematian itu pasti, cepat dan lambat aje... berckp psl ini jugak, mlm tadi aku ngn suami berckp2 psl hal kematian. dia kata, seronok tengok org2 tua yg bersama hingga kahir hayat. walaupun yang pasti, sorang tu, akan pergi dulu.. tp ade masa hari-hari tua bersama.. aku ckp dgn dia, aku mohon dan doa banyak2... bile aku tua, klu aku berkesempatan utk tua dan dipanjangkan umur.. aku mohon sangat2 dari Allah, agar aku tidak menyusahkan anak-anak... agar aku tidak sempat nyanyuk..agar sihat tubuh badan meniti hari-hari tua.
pastuh laki aku ckp " kurangkan la mengupat dan bercerita hal orang"
gulp.
amik.
"yes boss"

pastuh laki aku sambung "klu boleh biarlah abg yg pergi dulu" ah, sudah. dia mula dah. dia tahu, aku ni sangat2 bergantung pd dia, semua pun depends pada dia. sejak akwen dgn dia, 8 thn dulu, aku dah tak reti naik public transport. sejak kawen aku dah tak reti drive dlm KL. sejak aku akwen urusan bil, semua aku hand over kat dia. mcmana dia boleh ckp biar dia pergi dulu. oh, encik kamal. walaupun sy ni kuat melawan, kuat memberontak, biarlah saya yg pergi dulu.... susah saya klu awak tak de. tp klu saya tak de, sy rasa awak boleh hidup lagi. JANGAN nnt dekat kubur, org tgh talkin awak menangis tp mata melilau carik pengganti!!koman2 tunggulah lepas awak letak batu nisan saya, then carikla ganti klu awak mahu....

ingat dulu,mak selalu pesan kat abah... "kalau ros mati, abah jgn kahwin dgn anak dara... carik org tua jugak..klu kahwin anak dara, nnt abah susah lagi".. heheh... mmg abah aku kawen dgn org tua. tp no komen.
tak leh citer, menjaga sensitiviti masyarakat setempat yg boleh membaca blog ini, adanya.
dulu, dulu-dulu... aku belum lahir, mak kerja kawen bunga. apa menatang akwen bunga tuh aku taktau, tp dari cerita kakak aku baru2 ni mase perjlnn balik dr kubur-rumah... aku agak kawen bunga ni =pollination.
sawit pollination, manually. kiranya dulu 5 org atas aku ni, merasa la susahnya abah dan emak tu mencarik duit. diorang (kaka+abg aku) banyak2 kali ckp kat aku "ko untung Na, ko lahir je, letrik daha da. jln tar dah ada" wah, rasa mcm tengok cerita lurah bilut tu pulak feeling imagine zaman2 diorang ni semua. susah betul gamaknya.
akak aku pernah cerita, dulu klu mkn lauk ikan, abah akan ckp "jgn mkn banyak2 sgt, nnt perut bercacing" rasionalnya, abah kena berjimat cermat membesarkan diorang 5 beradik (aku ngn adik aku belum ade time tu). pernah jugak org kampung aku bercerita, "kitorang dulu pernah 1 tahun tak makan aiskrim, bapak ko tampo cina jual aiskrim tu" mana taknya, arwah mak cerita, cina tu, satu hari 5-6 kali lalu depan rumah. org lain anak sorang, dua... abah aku 5 org. kalu dah 5 kali lalu? sudahnya bapak aku tampar cina tu, setahun aiskrim tak masuk kampung. koman-koman, setahun tu tak de la budak2 kampung tu sakit gigi, kan?.
abah aku pulak, nama je peneroka, tp aku bet...dia tak pernah pegang galah kait sawit. ..menoreh ape tah lagik.
next entry aku cerita psl aku anak peneroka.
ok, melarat nampaknya cerita aku....

apapun, abgi yg masih punye mak bapak, kenang-kenangkan lah cerita aku. cuma bagi mak-bapak pulak (termasuk aku), esok dah tua-tua jgn mcm2 sgt, mulut kena jaga supaya anak menantu tak sakit hati... ha, sudah. jgn yg bukan-bukan...




4 comments:

maya amir said...

beb.. dalam pada sedih aku baca, aku tetap sengih gak..ko punye bahasa tu, aku tetap suka dari zaman ko tulis fp beb.. Al-Fatihah utk arwah mak & ayah ko cak.. kite akan menyusul satu hari nanti..

leezsa said...

Alfatihah...sedih baca.
tp bila bab last kelakor pun ada heheeh..ko neh....err citer arwah abah ko tampo cina eskrem pun kelako ahaks

CAK said...

maya: alamak beb, susah nak tukar la bhs aku, azalinya sebegitu. susah nak tune. hehehe.

leezsa: tulah nyah, aku beraya rumah member aku... ayah dia tanya "ni anak sahdan ye" "bapak ko tu grang dulu2"..bla bla bla...

Anonymous said...

thanks for the reminder Na


sesungguhnya aku bersyukur mak ayah aku masih ada.. tapi agak sedih tengok mak aku malu kalau aku nak cebukkan dia.. dan lebih sedih bila aku sorongkan wheel chair dia kalau dia nak kemana2...

kadang2 aku rasa aku kurang bagi perhatian kat diorang.. sibuk sgt dgn urusan aku anak beranak...


DiaH