Tuesday, October 25, 2011

masak. Leek Goreng Belachan, Super Hot


Dlm cuti pantang baru ni, kerja aku mcm biasa. tgk tv. tgk tv tgk tv.
laki aku cakap, klu compile la resepi tu, mmg kompom awak dah bulih bukak kedai.
aku ckp ape brg salin2 resepi, org main ingat je la.tak main la tulis2.
hihi. cakap kena besar. klu tak, tak padan la ngn saiz aku.

so segala cerita masakan - masterchef ntah brp punye season , Top Chef, Junior Masterchef, Desanko cooking (org korea yg masak, aku rasa sup dia mesti rasa stoking), cef skuter, cef wan zaman muda, salih yaacob ngn aza sari rasa, nyonya pakai kebaya masak cakap pintal2 lidah ckp melaka, tu cef yg boops dia boleh thn besau padahal bdn dia kecik je, cef filipine yg botak tu dengan pengacara pompuan yg seksi, ho-chak, rncngn carik mkn singapore yg naik vespa tu...pendekata semua ada sudu garpu, minyak masak semua aku mesti tengok la...

masa tu mastercef mesia belum start lagi. aku dah amsuk ekrja baru mastercef mesia start.
by the way, mukaddimah ni bapak panjang. aku nak cerita, aku terinspire dgn cara diorang masak. bubuh tu bubuh ni, berani la... kdg2 akus endiri imejin rasa dia mesti tak sedap ntah pape combination foods diorang. tapi personally, aku nak suruh adilia jadik chef. TOP CHEF, who owned her own restaurant yg boleh kekal lama, bukan rest beroperasi 2-3 tahun atau hangat2 tahik ayam moneei. kenapa adilia? entah, aku rasa adilia berbakat kot masak2 ni. hahahhaha.... pepandai je aku pun.

pastu diorg ni masak nama masakan giler baboon gempak. tu yg nama sayur aku masak tu jadik mcm tu. ni klu arwah mak ada ni, mau dia kate aku ngengada boh nama sayur cenggitu. ahaks.

ok, dah..ni resepi.
LEEK GORENG BELACHAN, SUPER HOT BERSAMA UDANG HIDUP JANGAN MASAK LAMA2.


3 btg leek - potong serong. belah dua dulu. rendam, basuh dan tos.

3 ulas bawang putih.
5 ulas bawang merah .
7-8 biji cabai burung.
1/2 inci belacan bakar.
10 ekor udang hidup.
5 tangkai cili kering super hot yg tersalah beli kat giant.

tumbuk bawang merah, bawang putih dan cili api bersama belacan. klu masak sayur aku tak suke tumbuk halus.. tumbuk kasor2 je.
satu lagi aku mmg suke bawang byk, bau wangi jeeeee
cili kering tadi,, potong besar 2-3 bahagian.

okeh. panaskan minyak (lps ni aku tak cerita la panaskan minyak dah dlm next recipe. pepandai la korang)
masukkan bahan tumbuk dan cili kering tu. tumis smpai satu rumah bersin2.
sampai laki ko lari bukak pintu dapur nak bagik bau tu tak terkuap dlm rumah.
hahahahha. aku malas nak bukak pintu dapur,. nnt jiran aku bau, dan nampak aku msk apa, WAJIB bagi... klu dia dah terbau dan teringin. berdosa tak bagik. heheh.
selingan.

pastu masukkan udang hidup, mase ni kena get ready sayur leek tadi dah tos...
jaga2 cik salmah, aku klu buat udang jadik main ingredients esp dlm sayur, tak suke overcooked udang ni, hilang manis,...daging keras.. tak besh.
dlm 1 minit pas masuk udang, terus masuk leek ni...
biar leek ni layu kat minyak dulu klu korang nk tambah air.
tu rahsia klu nak sayur tu nampak segar.
tak caya, klu lepas masuk sayur, dia lom layu kat minyak, ko dah boh air... ko tgk la nnt, sayur ke mesti LODHOR (ckp jawa), atau lebam (ckp melayu).. tak lawo.

boh leek tu, kacau laju2 api besau... then kecikkan api -sederhana besau, menten la..mase ni klu nak boh air boh la 3-4 sdb... sayur ni tak sedap basah, nnt leek tu berlendiaq.

boh garam sikit je sbb selalu nya belacan dah masin. rasa la ikut tekak memasing.
siap.
boleh hidang dan tutup pintu dapur yg laki ko bukak tadik.
ahaks.

2 comments:

Anonymous said...

ana...terbukak mata n senyum sowang2 kak maz...ahha...tapi control ..ade mamat omputih tengah servize machine kat depan...
eish...kalau tak pakai belacan leh ke. (tak der belacan pun)takut nak bwk that day..kang kena confiscate. n ade orang citer neighbour konplen kat council sbb cooking smell eminates into hallway. ganti pakai kiub ikan bilis leh tak...

CAK said...

bolehhhhh!! kita baru baca komen kak maz ni!!!