Thursday, October 6, 2011

Al kisah, tragis


Semalam, hari kedua aku puasa ganti..
Hajat hati nak buat puding karamel. Aku bukan sweet tooth, tp puding karamel ni mmg fav aku...
Setakat ni aku suke mkn puding karamel yg akak sulung aku buat. Lembut, lemak berkrim dan gulanya just nice caramelized.
Selain yg ori tu, yg tak ori aku suka mkn beli kat Amway kot.. Ready made punye. Gile lembut dan licinnnnnn zasss lalu kat tekak..
So gugel gugel few recipe dan tny org sana sini tiba2 ternmpk resepi puding gula hangus tanpa telur.
Tilik punye tilik resepi tu rasanya yesss! This is d one yg zassss lalu kat tekAk ni.,, feedback dr org yg dah cuba pun kaw2.. Mcm best!

So, a day before dah beli lah bahan2.
Excited sbb nak guna pudding mould dr tupperware yg aku br beli..
So follow recipe tu step by step. Semua smooth as planned. Aku sj buat gula hangus tu lebih sikit,
sbb aku suka gula tu melimpah ruah buat kuah. Apapun aku mmg slter recipe ni, sbb bg aku dah ada gula hangus, the puddiing shud not
contain any sugar dah...
Dah siap semua, aku sejukkan utk bekukan. Tp masa tu jam dah pukul 5, haiii karang tak sejuk pulak masa berbuka...
Aku pun amik penutup tuppeware tu dan tutup la mould tu.. Mould tu sblm
Tu aku ltk dlm loyang isi air sejuk peti ais konon nk bg cpt cool. Once aku tutup je cover dia,
dengggghhh!! penutup mould belah bawah tu terbuka due to pressure aku rasa. Korang tau tak
Pudding mould tu mcmana gaya.. Dia ada penutup atas dan bawah..
Hmmph boleh imejin apa jadik??? Puding yg tak brp nk beku lagi tu tersplash masuk dln loyang yg ada air tu..ha!!!! Sodaqallah!!!
Nak mencarut, puasa... Salah sendiri pulak tu..
So, being smart in every single way... Aku masukkan semua puding tu beserta air dlmnloyang tu masuk periuk balik dan masak lagik.
Then tak serik masukkannjugak dlm mould tu (nak sangat okehhhhhh guna mould puaka tu).....

End up, azan maghrib je... Aku x minum pun. Terys tuju puding tadi. Bismillah....,
Mak aihhh! Terbuntang bijik mata aku mkn, manis nauzubillah. Finally, puding tadi (yg cantik tu) masuk bakul sampah, sblm laki aku
menjadi saksi kegagalan aku.. Hahahaha!

Mould puaka... Ko tunggu.. Aku akan buat puding tu sampai sukses. Ko tunggu!

6 comments:

zully said...

dear...............rupanya cantik tuh...........awat buang....sayang...

CAK said...

Manis zully.. I purposely buat gula hangus tu extra sampai x masuk akal sbb suke mkn dia berkuah dince pudingnya selalu i tak masukkan gula.. Ni manis bike first sip tu u boleh juling tau dak....

::Azura Rahman:: said...

cakkkkkkkkkk... OMG.. x sangka dpt jgk jmpa cak.. cak dpt ke email zura aritu?.. miss u a lot dear..

CAK said...

salam zura.. email? zura ade hantar email kat cak ke? pasepa? tak de bace la, mislook kot. zura ape kabar... add la kite at fb .. rohana shahdan.

maya amir said...

mana gambar? up skali gmbr mould puaka tu ye;)

CAK said...

Maya aku tak bjaya uplod gmbr la guna menatang yg ateve jobs buat ni