Monday, March 21, 2011

dialog/lailog-lailog terkesima.

hmmph. cube baca ini.

2002 : selamat pengantin baru, kamal dan ana.. semoga bla bla bla.. bla bla bla..
2002-2003 : ehm, masih berdua? belum ade pape lagik ke?
2003-2004: hai, honeymoon lagi ke...bile nak bertambah ni...
2004: oh, tahniah... dapat pun sorang... tahniah. lepas ni, cuba lagi, dapatkan sepasang..
2005 : dah berjalan pun ni, dah boleh jadik kak long dah ha....
2006 : alhamdulillah, perempuan lagik??? tak pe, nnt cuba lagik anak laki pulak ye...
2007: bile nak tambah ni... mana cukup 2 aje?
2008 : lama dah bongsu ni.. dah sampai haul 2 thn ha...
2009 : isk, takkan 2 org aje... nnt kalau 2-2 kahwin semua ikut laki.. kamu dah la semua pompuan anaknya..
2010 : ui..................... pompuan LAGIK???
2011 : mengandung lagik??? rapat2 nya anak kamu, baik2 jaga kesihatan dalaman tu... kenapa tak merancang? jarak2 kan la sikit..

2012: bla bla bla... tunggu dan lihat.

manusia2 ni jenis tak eprnah nak puas hati. dan kerap komen mcmlah kerja buat anak dan mengandung ni kerja manusia. tak beranak salah, beranak semua pompuan pun salah, beranak kerap.. pun salah...
memanglah antara adilia dan yg sedang dlm perut ni, jaraknya agak dekat. semua org pun tanya "Accident ke?" aku kadang2 rasa nak carik2 je mulut org ni. ade pulak accident. dah kalau nama kerja suami isteri apa ke hal accident pulak... aku malas jawab selalunya. aku biarkan je dia melopong, dengan tidak provide apa2 jawapan.
dalam hati aku banyak istighfar dan alhamdulillah aje lah...
kawan2 aku ckp "bukan nya tak berlaki..klu tak berlaki tu lain la ko nak hairankan"

so, utk kawan2 yg belum ade zuriat sendiri, sabarlah...
amalkanlah doa nabi zakaria memohon keturunan dari Allah... kalau belum sapai rezeki korang, percayalah..Allah sedang mengaturkan sesuatu yg lebih baik utk korang... biarkan aje la mulut2 org sbb hakikatnya, manusia mmg tak pernah puas... di beri tak puas, tak diberi meminta2 pula.
yg penting suami isteri, sokonglah antara satu sama lain...

utk anak2 ibu.. semoga kalian menjadi Khalifah di muka bumi Allah ini....


4 comments:

edrina said...

biasalah mulut manusia cak :). mesti ada yg tak kena di mata dorang.
Tak semua senang dengan setiap nikmat yg kiter dapat... Dorang lupa kot semua tu dtg dari Allah..kun fayakun

CAK said...

ye la ed.
sbb tu ade pepatah rambut sama hitam hati lain-lain...

maya amir said...

cak : fitrah manusia x pnh puas..seboookkk nk tau,sebok nk tanye itu ini..*sigh*..betul tu cak,pekakkan tinge..dialog2 mcm ni jgn dilayan..lantak pi..dh Allah bg rezeki,alhamdulillah..ko jaga diri hokayy..

Huszaini said...

2012: alamak!! ana nak potong aku laa! kena catch up balik nih! kekeke