Thursday, March 10, 2011

adilia

mula-mula, aku nak cerita pasal kisah adilia yg buat aku laki bini kecut perut on last tuesday.
isnin tu, mcm biasa bagi aku seorang pembawa budak ni ade monthly check up. balik dr check up lepak2 tengok cerita gemilang. adilia ni tgh buaih panjat sana/i.. nak jadik cerita dia jatuh. dia ni jenis klu sakit sikit2 mmg tak nangis. klu sakit lebih sikit dia nangis dalam few seconds aje. klu sakit sgt dia nangis lama. so, mlm tu lps dia jatuh masa panjat ayahnya, dia nangis lama jugak. sambil gosok2 kepala dia. lepas tu mcm biasa... tak de pape yg luar biasa. bgn pagi soknya hntr ke nursery dia ok dan mcm biasa jugak.
during lunch hr, jam 1 mcm tu aku dpt call dr nursery kata adilia dah muntah 6 kali. cikgu nya ckp, klu free, balik la tengok jap sbb dia mcm restless dan melepek sesangat. aku dah kalut dah tak boleh pikir pape dah.. bawak kereta pun mmg fikiran melayang jauh aje. doa byk2 dia muntah bukan sbb jatuh . mungkin sbb alah fuds etc... sampai aje kat nursery tgk dia hati aku jad sebak sgt.. dia tak mcm dia..mmg nampak sgt lemah dan tak bermaya.. masa aku amik dia, aku try suruh dia berdiri... ikut logik...klu ade head injury slh satu effect ialah lost balance.. dia mmg tak boleh berdiri langsung. hadoi, lagik la naluri aku sbg ibu dah pikir mcm2 perkara buruk.. then dia muntah. muntah kahak dan air saja. dah kosong isi perutnya, a mungkin dia loya. bile tgk dia muntah lps aku suruh berdiri tu lagik la aku jadik ntahapa2ntah.
aku tunggu laki aku dtg. dr opis dia di JRL, dia naik cab. aku ckp, aku mungkin tak mampu buat sorang2..tu dia dtg jugak. then kitorang gi klinik. doc check then she said.. "she gives good respons, but she's too weak. sbb dia dah muntah byk kali, energy dah tak de, i dont think this is because of head injury" aku lega. tp tipulah klu lega byk. lega sikit aje.
doc bg ubat angin, ubat muntah dan ubat demam, sbb adilia showed sign of fever. camana ni, aku berbelah bagi. sbb aku kena rush balik ke office.. kerja aku bukan mcm kerja org. maklum la kuli-kuli batak di gomen.. pulak tu tuntutan kerja aku jenis mcm ni. bile ko komited satu experiment so kena komited dari step pertama sampai habis. missed one step whole experiment burn mcm tu aje. hari selasa tu, step ketiga dlm expt aku. lagi 2 step, settle la. syg pulak nak repeat semua benda wpun aku rs aku selfish klu aku pergi lab utk siapkan labwork aku. laki aku ckp, itnggal jap kat nursery bagi mkn ubat... ptg kang habis je expt rush la balik. how la, expt aku start at 4pm.. klu aku pantas dan cekap dptla setel within 1 hr. i kind of challenging myself. huh, ni klu bos aku tau, mesti dia bagi award pekerja cemerlang kat aku.
so, aku balik ke opis dan laki aku pun balik opis.
hari tu aku balik sharp at 5. maknanya? alah, maknanya aku cekap dan pantas la tu... kerja yg patutnya habis 1 jam setengah aku boleh siapkan 1 jam aje. hihihi. bukan senang ok.
ko nak kena prepare 5 kepekatan berbeza, kali dengan 12 sampel, bla bla bla bla triplicate, bla bla bla... mmg mcm lipas kudung aku dibuatnya. target aku : no mistake at first step..

balik je amik adilia, dia dah tak sepucat mase aku amik dia jam 1 tadi.tp dia masih lemah dan amsa aku dukung dia dia muntah lagi. ni yg aku tanak. doc dah pesan klu sampai jam 9 mlm ni dia muntah2 terus pergi hosp utk further checkup. balik tu dia mmg tanak duduk tempat lain.. di riba aku je... cube korang jadi aku..tgk anak yg lasak dan ceria jadi lesu dan pendiam hanya dlm masa beberapa jam sahaja. aku bagi dia makan nestum, nampak mcm dia kebulur mase mkn. pastu minum susu, dia dah mcm ade energy dan dia start main mcm biasa.. tp kejap2 dia baring. aku risau balik. pening gamaknya budak nih. lepas tu dia mcm tak boleh nak pegang apa2 yg aku cuba bagi dia.. mana aku tak risau, klu korang jadi aku???
sure risau dan pikir mcm2 kan?

mlm tu, dia nampak makin ok bile jumpa akak-akaknya... dia main... tp mmg aku kontrol la takut dia jatuh dan terhantuk lagik. sampai kan baru aku sedar dah jam 10 mlm, aku tak mkn apa2pun lagik sejak dr breakfast.. aku hilang selera sbb pikir bukan-bukan.byk buruk dari baik yg aku pikir. tak tau lah, mungkin cara aku berfikir tu slelau fikir the worst scenario dan option yg aku ada kalau itu dan kalau ini. sekurang2nya, klu betul aku dah bersedia nak hadapi segala kemungkinan yg bakal tiba. laki aku pulak asyik ej la ckp aku kelam kabut, too carried away bla bla bla. aku malas nak layan dia. sejak mengandung ni, aku ngn dia lagik byk yg tak setuju dari yg setujunya. menyampah sgt dgn dia. berbeza sgt mengadnung yg dulu2. dulu, dia balik keja je, sibuk nak cium ketiak dia. skang ni, dia dah wangi2 pun ttp ckp dia busuk.
mengada.

aku cuti the next daynya utk monitor dia. pagi tu dia muntah sikit. mak mentua aku call bgtau jgn bagi minum atau mkn byk2 sgt takut perut nya terkejut. pengalaman org tua, kena apply jugak... diorang byk pengalaman... aku hntr adilia ke nursery kejap sbb bawak khaleeda jumpa pakar mata. ok, khaleeda punye citer nnt aku citer.
so, dlm kul 12 mcm tu, lepas selesai appointment, amik dia, nampak dia makin cergas dan sihat. satu hari main aje, tp still aku bg mkn sikit2 tp kerap... minum pun sama. bagi minum air zamzam dan air masak. dia ok je, menguatkan semangat kami laki bini yg dia dah ok. tp dlm hati tetap berdebar2 dan berharap dia tidak akan muntah2 lagik. so, far sampai mlm tadik dan hari ini beluma de report dr cikgu dia muntah balik.. harapanya dia ok, kuat dan sihat seperti sediakala...
terima kasih kat kawan2 semua uncle2 auntie2 yg menenangkan aku di kala aku kalut dan kecoh.. serius aku tak pernah serisau semalam. menangis-menangis mcm tak pernah di buat dek orang.

4 comments:

edrina said...

Alhamdulillah Adilia tak apa2kan... mmg betul pun kalau ed pun harus takut & risau giler... rasanya semua parents pun akan macam tu.. lebih baik la kiter bersangka buruk so kiter tak der amik mudah kan!

Mrs.FHM said...

kak cak,
alhamdulillah adilia ok, kiter doakan dia dan anak2 kak cak terus sihat walafiat...

anyway tahniah kak cak ^_^ take careeee....

maya amir said...

beb.. aku ade baca kat fb tapi sbb aku login kejap, aku tak sempat nak tanye ape prob? ya ampun, aku baca pun cuak..ok2.. by now, aku rase dah tadek ape kot...insya Allah..aku doakan die cergas dan semakin sihat hendaknye..

Huszaini said...

Alhamdullillah.. syukur semua dah ok!