Tuesday, August 4, 2009

passport punye ceritera

alkisah kami sekeluarga ada plan nak melancong-sambil-mengabihkan-duit (yg tak berapa byk..) nak perginya lambat lagi, tp excitednya jgn ckplah... maklumlah org tak pernah gi obesi. paling jauh aku naik flight gi kuching.. kamal lak paling jauh gi langkawi. anak2 lom pernah naik flight. tu lah ... kononnya nak melancong... kena la buat passport kan.. nk jadi cerita, kami nak amik cuti mase buat passport.. so, mlm sebelum tu pergi amik gambar.. aku sampai2 je kat rumah, suruh anak2 mandi siap2..then suruh depa test senyum. sapa yg kenal laily, mesti tahu style dia senyum, hidung tercungit dengan mata pejam. jenuh aku ajar dia senyum. imagine la camana aku menyeringai depan dia, ajar dia senyum 'paling manis dan menggoda' .. sampai aku puas hati, aku turn pada akak dia pulak... kaka dia ok, senang cerita.. sebut je, "akak senyum bagi nampak gigi sikit bulatkan mata ..jgn pejam tau"... settle.. kite tunggu ayah, call nnt kite jumpa ayah kat kedai gambar.. aku pun mcm biasa.. practise senyum depan cermin..rasanya oklah kot, amik gambar muka je.. sbb aku tak suka amik gambar full.. AKU KAN GEMUK... so, jenuh la tersengih2 depan cermin.. settle..



dapat aje call dr kamal, kami 3 beranak terus g kedai gambar tu.. nak jadik cerita, parking tak de.. so (aku drive mase tu, since ayah diorang dah ade kat kedai tu..)kamal pun amik anak2, bawak masuk kedai dulu..aku dengan tensen berpusing2 carik parking finally jumpa tp terpaksa la menapak... sampai kat kedai tgk laily menangiss.. laaaaaaaaa..pehal lak la minah ni nangis... "cari awak tak jumpa, melalak la dia..." kakak masih menten... senang urus akak dia ni.. adik dia ni mmg pantang aku hilang..

so memula turn ayah amik gambar.. siap aku pass sikat rambut lagik... "ok dah, hensem tak"..
"kalau tak hensem pun dah jadi laki saya... ok dah tuuuuuuuu" (maleh nk jwb)...

ok dah klik klik..next turn ibu... no hal, ibu mmg tak de prob dia mmg suka sbb amik gambar separuh bdn aje.. siap ckp ngn cameraman tuh " u belakang sikit, i tanak nampak muka i besar pinggan"..hhhehhe...

sampai turn laily, dia masih menangis..air mata pun tak kering lagi.. rambut yg dah sikat cantik pun dah serabut.. ahhh... kire boleh lah... cameraman siap puji lagi (kisah benar ye, bukan rekaan) " manyak comel la adik ni....makan gambar la ini budak..".
.
finally sampai la turn akak dia yg dari tadik tak de pape problem, girang gembira...
aku maleh ckp...korang tgk aje lah sendiri.. sepicing senyum pun tak ade.. tensen..

apapun.. passport dah siap..duit dah kumpul...moga Allah permudahkan urusan kami sekeluarga... Aminn...

6 comments:

Ma said...

nok gi mana weh? jauh je bunyi nya...

CAK said...

idak le jauh... dekat je..gempak je lebih tu..

shidaaziz said...

apasal kakak muka cenggitu. macam muka tak bersalah.

fauzi-maya said...

kahkaha..tergelak aku cak..hahahah.. takleh tahan aku baca..aku tau, passport tu utk ke spore kan? heheheh.. nyah..nnti roger aku bile date hang nak mai k..aku takut clash dgn programme... btw, entry airell & mr passport ade kat sini ---> http://photo-kita.blogspot.com/search/label/kids..dan aku jugak ade tempek gmbr airell kat situ.. leh same tak ngan si kecit ko tu..heheh..

anyhow, blog aku yg lain ---> http://mumble-bubble-talk.blogspot.com

Faris Daniel said...

hok aloh kakak bakpe tak senyum? si laily elok plak snyum wpon baru pas nangis huhuhu
ana, dok jadi gi bali eik?..gi spore plok ke?
beh nyer jenjalan..habiskan duit wakakakah....

Mama Ca & Luke said...

waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaakakakaaaaa.!!!hadoiiiiiiiiiiiiiiii..!!aku gelak sakit2 perut Cak oiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!!bila tgk gambaq pasport Lya tuhhhhhhhhhhhhhhh!!!waaaaaaaaaaaaaaaaaaaakakkakaaaa....!!!!