Thursday, July 30, 2009

tentang anak-anak..


oh.. sudahlah perasaan tak best tu. aku mls nak layan.
anak-anak aku sangat comel di mata aku (of course la, sape lagi nak puji kan)..
kakak yang tembam dan adik yg sangat keletah..
cuti pulang ke kampung buat aku sedar bahawa anak-anak sudah semakin membesar..cepatnya lah masa berlalu. rasanya baru je si adik aku lahirkan. november ini umurnya sudah menjangkau 3 thn. pada usia nya 2 thn lebih ni, dia sudah diaper free..sebelah siang nya. sebelah mlm masih belum berjaya.. dia amsih pelat gile bila berckp, tp sudah boleh berkomunikasi. di bandingkan dengan kakak, adik mmg lewat berckp. kakaknya seusia ini sudah pandai berkomunikasi, mcm mak nenek. kakaknya sudah kenal abc, one two three, bentuk dan warna semasa di usia ini.
sebenarnya aku risau, tp aku percaya pd kebolehan si adik. wpun dia lambat dr segi itu, tp dia seorang yg observant. train utk diaper free hanya mengambil masa 2 hari sahaja. dia juga suka menyanyi, wpun butir perkataan masih sukar utk kami fahami. tp irama, perghh sangat tepat. lagu nenek2 sibongkok tiga, enjit2 semut, mana ayah ibu, semuanya dilagukan dengan baik, tp perkataannya ..hanya dia yg tahu.
sabtu baru ni dia ckp dengan aku"ibu, lely akit yot" humang aih...rasa nak lambung dia tinggi2 sbb dia dah boleh bina ayat... ade satu lagi dia ckp "jgn amik, shasham nye"..(shasham adalah jiran aku) rasa time tu jugak nak sujud syukur. dia sgt nakal tp sangat comel dengan keletah dia.

si kakak pulak..terlampau pandai berkata-kata.. baru nih dia telah mengatakan sesuatu fakta yg sangat sukar utk aku telan .. nak tau ape?...
"ibu, manjalara tu...kalau bukak cermin mata..mcm ibu..kan?" perghh mcm kena panah petir kepala aku dibuatnya... hai..anakkkkkkk... nak buat mcmana.. terima je lah hakikat bahawa ibu kamu mmg gemuk...
dan ayah yg terkekek kekek ketawakan aku, rasa cam nak baling aje selipar... pastuh dia boleh sambung "ayah gelak, kenapa tetek ayah goyang-goyang"..ha, amik kao..time ni aku ketawakan ayah dia puas-puas.. maknanya..aku dan ayahnya mmg gemuk!!
hahahahahahahhahaha...padan muka ayah dia..terkulat-kulat awak!!!

4 comments:

Niza said...

hehehhe....
janji sayang..gemuk pun gemuk la..kurus sgt tak sedap peluk. tak gitu?

Faris Daniel said...

ana..takpelah gumuks pon..bak kata Ma..sedap dipoluk huhuhu.....

CAK said...

muahahhaha... sangat la melegakan korang punye komen... baguih baguih!!

leezsa said...

wakakkakakakaa...lya lya...hadoi sakit perot aku gelak nyah.......tetek goyang2, ha amik...